Tijdens het het volgen van een dieet kunnen zich problemen voordoen. De meeste mensen hebben als ze net met het dieet zijn gestart last van hoofdpijn, een wat grieperig gevoel en een vieze smaak in de mond. Dit is normaal en verdwijnt normaal gesproken binnen een week. Geef je lichaam daarom enkele dagen de tijd om aan het dieet te wennen. De meeste problemen zullen van korte duur zijn en met de onderstaande adviezen op te lossen zijn. Indien de problemen aan blijven houden, ga dan langs je huisarts. Dit om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Constipatie (verstopping) :
Drink voldoende water (koffie, thee), 1,5 tot 2 liter per dag. Zorg er voor voldoende vezels binnen te krijgen. Eet dus voldoende groentes. Gebruik een eetlepel olijfolie per dag. Ook een glas lauw water op de nuchtere maag kan helpen. Wanneer dit alles niet helpt kun je een mild laxeermiddel gebruiken, zoals Movicolon. Maak nooit gebruik van een laxeerthee, dit is zeer slecht voor de darmen.

Diarree :
In de 1e fase van het dieet kun je de eerste dagen diarree krijgen. Dit is niet erg, maar hoort na een paar dagen (maximaal 3 dagen) over te zijn. Misschien ben je er niet aan gewend om een grote hoeveelheid groentes binnen te krijgen. Laat het lichaam hier geleidelijk aan wennen. De diarree hoort dan over te gaan. Wanneer dit niet het geval is schakel je over naar een fase hoger in het dieet. Je kunt ook een intolerantie voor melkproteïnes hebben. Schakel dan ook over naar een fase hoger, of begin in fase 3 van het dieet. Het gewichtsverlies zal dan natuurlijk wel langzamer gaan.

Extreme honger :
De eerste dagen van het dieet kun je erge honger hebben. Eet dan meer groentes van de lijst (onbeperkt). Deze groentes kun je de gehele dag door eten. Drink voldoende water, dit vult de maag en het hongergevoel zal afnemen. Na enkele dagen zal de honger over zijn, want dan zijn alle suikers uit het lichaam verdwenen.

Hoofdpijn en soms misselijkheid :
In de eerste dagen van alle fases kan hoofdpijn en soms misselijkheid ontstaan. Gebruik voldoende zout. Het liefst losalt (gewoon verkrijgbaar in de supermarkt). Drink steeds voldoende water. Neem eventueel een paracetamol.

Slechte adem :
Door dit dieet verdwijnen de ketonlichamen uit het lichaam. Dit gebeurt via de longen, dus een slechte adem. De aanwezigheid van aceton in de adem is wel een teken, dat het dieet goed werkt. Gebruik suikervrije kauwgum of een suikervrije mondspray.

Menstruatieproblemen :
Door het afnemen van de vetmassa in het lichaam, verandert de hormoonhuishouding. Sommige vrouwen houden ook veel vocht vast tijdens de menstruatie, hierdoor lijkt het alsof men niets afgevallen is. Dit komt zelden voor en is niet gevaarlijk. Om teleurstelling te voorkomen, kun je uzelf in deze periode beter niet wegen, maar gewoon door gaan met het dieet.

Duizeligheid :
Dit kan komen door een verlaagde bloeddruk. Neem voldoende zout, het liefst losalt. In losalt zitten mineralen die het lichaam nodig heeft. Neem eventueel een suikervrij dropje. Maak niet te abrupte bewegingen. Ga eventueel met je benen omhoog liggen, totdat je je weer beter voelt.

Spierkrampen :
Dit kan een tekort aan zout, kalium of magnesium zijn. Gebruik dus voldoende zout (losalt) en neem trouw je multivitaminen- en mineralensupplement. Wanneer dit probleem aan blijft houden ga dan langs je huisarts. De huisarts kan je bloed prikken en kijken wat het probleem is en zo nodig een supplement voorschrijven.

Voor elk probleem geldt: blijft het te lang aanhouden, of vertrouw je het niet? Raadpleeg dan altijd je huisarts!

Verdere informatie:

Het eiwitdieet van Dieetland
Wanneer kan ik het dieet beter niet volgen
Veelgestelde vragen